„Sper intr-o Romanie care sa poata tine piept Romaniei de sticla a celor citeva zeci de televiziuni cu eroi de mucava, starlete de silicon si editorialisti justitiari de vodevil.“ (Miruna Runcan)

vineri, 28 octombrie 2011

Minunatele realizari ale perioadei interbelice

Poate va vine greu sa credeti ca si in Romania,la fel ca in celelalte tati civilizate ale Europei,a fost si la noi o perioada in care tara era plina de acei oameni disciplinati,o tara plina de oameni cu simtul raspunderii si in care coruptia era un termen mai mult decat blamat.
Erau vremuri in care tara noastra conta din toate punctele de vedere si care al carei conducator era plin de demnitate si impunea respect in toate salile de bal la care era invitat.Era o tara pe care din pacate nu o avem insa mai avem din acea perioada unele amintiri reprezentate prin imagini sau filmulete ce stang zilnic sute de vizualizari din randul celor care ar vrea sa dea timpul in urma cu  mai bine de 100 de ani.
Nu era Romania noastra, insa era Romania stra-bunicilor nostri pentru care acesta a reprezentat un taram sfant pretuinu-l cu pretul vietii lor.
Printre artistii acelei perioade care faceu adevarate spectacole salile de dans in care domnisoarele erau insotite de mamele lor care nu faceau decat sa stea deoparte si sa barfeastca vom vorbi si va voi prezenta numele lor impreuna cu un filmulet insotit de imagini graitoare care schimba total perceptia oamenilor de rand asupa 
tarii noastre.      
Va propun un filmulet in care se regasc pe langa muzica exceptionala pozele care fac din acea perioada "perioada de aur" .
1.Jean Moscopol.Acesta era un excelent interpret al acelei perioade.S-a nascut la braila in anul 1903 remarcandu-se in perioada interbelica.       
                                                         
     2.Cristian Vasile: coincidenta sau nu acesta s-a nascut deasemenea la Braila in anul 1908 si s-a remarcat in periada interbelica cantand in special in restaurantul "Vulpea Rosie".Melodia pe care vo propun are un mesaj pe care nu vi-l recomand :)
    3.Titi Botez-Mi-e dor de sautarea ta.Acesta a fost un cunoscut interpret de tangouri,romante si un excelent cantaret al muzicii polulare.S-a remarcat intre anii 1930-1945 cantand in terase si saloane de dans.





4.Si in sfarsit o mare realizare a muzicii acelei peroade :este capodopera marelui interpret Cristian Vaseile-Zaraza

  Cam acestea au fost cateva din melodiile cu care ne putem mandri cu siguranta si peste ani.Adevarate opere de arta ce fac in multe momente uitate molodiile artistilor contemporani care desi scot melodii pe banda rulanta nu pot egala mesajul transmis de operele interbeloce.