„Sper intr-o Romanie care sa poata tine piept Romaniei de sticla a celor citeva zeci de televiziuni cu eroi de mucava, starlete de silicon si editorialisti justitiari de vodevil.“ (Miruna Runcan)

vineri, 11 noiembrie 2011

Moda tatuajelor




Cand vorbim despre tatuaje probabil unii dintre noi se gandesc la o forma groteasca de a-si arata si de a-si expune sentimentele in timp ce pentru altii aceste tatuaje nu inseamna altceva decat niste simboluri din viata lor,ceva care ii reprezinta si care ii face sa fie mai aproape de cineva sau ceva din trecutul sau prezentul lor.

Uitandu-ne in spate la istoria acestor tatuaje vom observa ca ele au peste 5000 de ani vechime fiind folosite de triburi ale acelor vremuri ca si ornament, o folosinta mai practica o intanlim la Goti care isi marcau astfel sclavii pe care ii capturau in timpul atacurilor repetate si uneori pline de succes asupra Romei.
Mai tarziu tatuajele erau intanlite si la marinari care isi faceau astfel de insemne pe piele in functie de locurile unde ajungeau.Spre exemplu un dragon ca si tatuaj insemna faptul ca acel om a vizitat China.In timpul acestor expeditii care puteau dura si cativa ani, marinarii castigau deprinderile necesare pentru a se perfectiona in "arta tatuajelor" moment in care odata ajunsi acasa isi deschideau saloane profesioniste.Astfel a aparut prima masina de facut tatuaje in anul 1896 inlocuind astfel acea metoda rudimentrara de inscriptionare a pielii cu ajutorul unui cutit care strapungea suprafata exterioara a corpului de foarte multe ori,in varful cutitului aflandu-se o cantitate mica de cerneala care intra in piele.
Prima masina de tatuaje a fost creata de Samuel O'Reilly avand la baza o masina inventata chiar de Tomas Edison.Aceasta beneficia in varf de un ac ce avea puterea sa perforeze pielea cu o viteza uimitoare de pana la 3000 de ori pe minut.Chiar si in zilele noastre principiul masinii de facut tatuaje a ramas neschimbat,doar masurile de sterilizare au crescut in raport cu acea perioada.
Probabil stiti ca in prezent aproximativ 25%din tinerii cu varste cuprinse intre 18-30 de ani sunt "posesorii"unor astfel de inscriptii la nivelul pielii urmand ca in cel mai scurt timp numarul lor sa ajunga pana la 40%.Moda tatuajelor si-a atins apogeul intre anii 70'-80' atunci cand tot mai multe vedete ale vremii au inceput sa se afiseze in public cu astfel de inscriptii.In prezent avem o diversitate de tatuaje,si daca pot sa le accept pe cele in alb-negru si chiar si pe cele in color nu inteleg de unde aceasta prostie de a purta un tatuaj 3D.Pentru mine personal un astfel de tatuaj il asimilez foarte repede cu o imagine a unei reviste cu benzi colorate,neavand nimic in comun cu acea "arta" creata inca de acum 5000 de ani.
Biserica respinge categoric tatuajele.Inca din vremea Vechiului Testament acestea sunt interzise :“Să nu vă faceţi tăieturi în carne pentru un mort, şi să nu vă faceţi slove săpate pe voi. Eu sunt Domnul” (Levitic 19:28).
"Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu".Asadar conform Vechilui Testament Dumnezeu nu este de acord cu aceste insemne si le interzice categoric.
Sper ca am sintetizat in acest articol sute de pagini de dezbateri pe acest subiect si mai mult decat atat sper ca am facut-o bine.Acum la final daca v-a placut nu imi ramane decat sa va invit sa navigari pe blog pentru alte teme la fel de captivante si interesante.