„Sper intr-o Romanie care sa poata tine piept Romaniei de sticla a celor citeva zeci de televiziuni cu eroi de mucava, starlete de silicon si editorialisti justitiari de vodevil.“ (Miruna Runcan)

vineri, 18 noiembrie 2011

Spioni de geniu ...

Cu totii am vazut filme cu spionaj,in care am remarcat calitatile impresionabile pe care acesti maestrii ai deghizarii si disimularii le utilizau in scopul lor si anume strangerea de informatii secrete pe timp de pace sau razboi utilizate ulterior de guvernele tarii pentru care lucrau.Si la ora aceasta exista spioni a caror identitate evident nu se stie insa vom afla de ei si realizarile lor in anii de vor fi trecuti dupa moartea lor.
Facand un top al celor mai renumiti spionii ai istoriei putem spune acestea :
6.Giacolo Casanova (1725-1798) Acesta este cunoscut mai putin pentru realizarile in spionaj pe care le-a avut si mai mult pentru relatiile sale amoroase.Se spune ca in timpul vietii "s-a distrat" cu 132 de femei nelasand timp liber pentru acel proces de satisfacere personala ... :)
5.Richard Sorage (1894-1944) s-a nascut in Azerbaidjan (parte a imperiului rus).Se va muta in Germania la varsta de 3 ani, iar in primul Razboi Mondial fiind ranit pe front va ramane schiop pentru tot restul vietii.In acele momente de convalescenta va citi operele lui Marxx moment in care va ramane cu acea mentalitate comunista inscriindu-se ulterior in Partidul Comunist German.
In 1924 se intoarce in URSS si fiind interceptat de serviciile secrete ruse va spiona pentru acestea in partea Estica a Asiai, mai precis in Japonia si dand in acelasi timp unele dintre cele mai pretioase informatii primite de Rusia de la un spion,informatii care vor ajuta Stalingradul sa respinga atacul Japoniei.
In 1942 va fi prins la Tokio de serviciile secrete le Japoniei si fiind torturat acesta nu divulga secretele Rusiei motiv pentru care va fi spanzurat.
4.Mata Hari (1876-1917)
In 1905, dupa ce a divortat de sotul ei, Margaretha Geertruida (Grietje) Zelle si-a inceput cariera de dansatoare exotica, la Paris, sub numele de Mata Hari („Ochiul zorilor”).Aceasta a reusit foarte usor sa patrunda in lumea spionajului si a contra spionajului in special folosindu-se de frumusitea ei suparator de starlucitoare si obtinand informatii pentru Germania.
Avea amant din inalta sociatate,cu functii si pozitii inalte.Mata Hari putea obtine foarte usor informatii si le putea transmite la fel de simplu. In ianuarie 1917, o unitate militara germana aflata in Madrid trimite un mesaj catre Germania, in care raporteaza activitatea spionului lor, cu nume de cod H-21. Franta intercepteaza mesajul si realizeaza ca H-21 este Mata Hari. Pe 13 februarie 1917, Mata Hari este arestata. Pe 15 septembrie 1917 este executata de un pluton de executie francez. 
3.Julius and Ethel Rosenberg (1915,1918- 1953)
Acesti arau un cuplu care au facut echipa in spionaj.Au ridicat suspiciuni ina anul 1949 atunci cand Rusia testeaza prima bomba atomica din moment ce doar SUA detinea secretul unei astfel de bombe.Evident serviciile secrete americane si-au dat seama ca a avut loc defapt o scurgere de informatii si da curs unei anchete la finele careia ambii soti sunt prinsi si executati pe scaunul electric pentru spionaj pe taram american in anul 1953 la 19 iulie.
2.Aldrich Ames (1941) Acesta a stat in fruntea CIA mai bine de 30 de ani timp in care a fraudulat in mod continuu activitatea acestei institutii.In 1985 si-a inceput activitatea ca spion lucrand pentru Rusia si vanzand numele a peste 100 de agenti CIA dintre care cel putin 10 au murit.La un moment dat CIA a apelat la ajutorul FBI pentr a verifica eventualele scurgeri de informatii.Aceste banueli au aparut in perioada in care tot mai multi agenti CIA dispareau.In cele din urma s-a constat ca a tradat SUA pentru 4,6 milioane de dolari fiind arestat pe viata iar in prezent este inchis la Penitenciarul din Allenwood, Pennsylvania.

1.Klaus Fuchs (1911-1988) Un spion de geniu care a spionat pentru URSS.Acesta s-a infiltart in Anglia fiind implicat in procesul de obtinere al bombei atomice.Astfel oferea Rusiei informatii despre acest nou proiect al Angliei .
In 1943 a fost trimis in SUA pentru a spiona proiectul din Manhattan.Timp de cativa ani acesta a oferit Rusiei informatii despre o noua bomba cu hidrogen pe care americanii o puteau la cale dar si informatii secrete despre numarul bombelor atomice de care dispunea SUA pana in acel moment.Va fi prins de serviciile secrete engleze fiind condamta la 14 ani de inchisoare pentru spionaj in favoarea unei tari "prietene".

Acestea fiind spuse am cam incheiat acest top in care am prezentat eroii ce si-au riscat viata pentru binele unui numar mai mare de persoane.Este bine sa nu credem ca in ziua de azi nu exista spioni.Poate aceasta teorie este alimentata de faptul ca nu vedem foarte multe stiri despre acest subiect dar aceste lucruri sunt tinute secret de catre serviciile secrete ale tarilor in cauza.                 Pe data viitoare ...